WAT ZIT WAAR? WIJ PLUIZEN DE VAGINA VOOR JE UIT

Laten we eerlijk wezen. De laatste keer dat je aandachtig je vagina hebt bekeken, was bij de ontdekking van je eerste schaamhaar op de middelbare school. Toch is het niet verkeerd om je nog eens goed te verdiepen in dit prachtige stukje van het vrouwelijk lichaam. Lees snel verder en je bent weer volledig op de hoogte van alle ins en outs van je vagina!

Vulva vs Vagina

Het vrouwelijk geslachtsorgaan bestaat uit: schaamlippen, clitoris, voorhof, vagina, baarmoeder, eileiders en eierstokken. Het uitwendige deel (dus wat je in de spiegel ziet) heet de vulva. Het inwendige deel heet de vagina.

Buitenste schaamplippen

De buitenste schaamplippen zijn twee huidplooien tussen je benen, die van nature veel haar bevatten. Ze beginnen op de venusheuvel en lopen door tot net voorbij de vaginaopening. De buitenste lippen bevatten wat vet en zijn daarom dikker dan je binnenste schaamlippen die geen vet bevatten. Ze beschermen alles wat er zich binnenin de vagina bevindt. Ben je opgewonden? Dan zwellen de buitenste schaamlippen op.

Binnenste schaamplippen

Op deze schaamplippen groeit geen haar. Ze zijn vaak iets donkerder van kleur en kunnen ook groter zijn dan je buitenste schaamlippen. Dit is dus helemaal niet raar! Vaak zijn je binnenste schaamlippen roze, rood, paars of bruinig. Ze kunnen trouwens je hele leven blijven veranderen van kleur, doordat je ouder wordt of bijvoorbeeld door een zwangerschap.

Clitoris

Oftewel de knop van genot. Het einde van je clitoris bevindt zich bovenaan je vulva en licht onder een afdakje, zodat het goed beschermd wordt. Dit gevoelige stukje is het geheim tot heerlijke orgasmes! Maar, wacht... Wist je dat de gemiddelde clitoris 10 centimeter lang is en pas op je 32ste stop met groeien?!

Urinebuis

Ook wel bekend als het plasgaatje. Deze bevindt zich tussen de clitoris en de vaginale opening. Jouw urinebuis is tussen de 2,5 en 4 cm lang. Dit is vergelijking tot mannen (20 centimeter) erg kort. Daarom zijn vrouwen eerder vatbaarder voor besmettingen van de urineblaas en blaasontsteking.

Venusheuvel

De venusheuvel is het gebied waar je je waarschijnlijkst het vaakst met je scheermes bevindt. Het driehoekige stukje onderaan je buik. Dit wordt een ‘heuvel’ genoemd omdat het hoger ligt dan de rest. Dit komt doordat er een extra vetlaagje onder licht om je vagina lekker warm te houden. Wist je dat de venusheuvel is genoemd naar de Romeinse godin van de liefde, Venus, Romantisch toch?

Vaginaal vestibulum

Dit stukje bevindt zich tussen je twee binnenste schaamlippen. De opening van je vagina en urinebuis bevinden zich hier. De klieren zorgen voor het aanmaken van natuurlijk glijmiddel, zodat alle seksuele activiteiten soepel verlopen.

Vagina

En als absolute kers op de taart: de vagina! Waar de meeste mensen het woord vagina gebruiken voor het hele gebied, is dit alleen de elastische buis die je baarmoeder, via de baarmoederhals, met de buitenwereld verbindt. Maar absoluut één van de mooiste stukjes van het vrouwelijke lichaam. Daarom zeggen wij ook niet voor niets: ViVaVagina!
 

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN