ZO HERKEN JE 5 PROBLEMEN AAN JE VAGINA

Problemen tussen je benen? Wij vertellen je 5 dingen die je rondom je vagina kunt aantreffen. Geen zorgen, de meeste problemen zijn goed op te lossen. Twijfel je ergens over, raadpleeg dan altijd je dokter!

1. Jeuk of een branderig gevoel?

Veel vrouwen hebben wel eens last van vaginale klachten zoals jeuk, irritatie of een afwijkende afscheiding. Het zou kunnen dat je een vaginale schimmel hebt. Weten of jij een vaginale schimmelinfectie hebt? Doe hier de test.

1. Een kleine bult vlakbij de vaginale opening

Het is waarschijnlijk: een Bartholin’s cyste. Dit ‘probleem’, ook wel bekend als Bartholinitis, ontstaat wanneer de klieren in de buurt van de vaginale opening verstopt raken. Hierdoor gaat de vloeistof die de klieren produceren terug je klieren in en ontstaat er een kleine bult vlak bij je vaginale opening. De bult is misschien wat gevoelig of pijnlijk, maar het kan geen kwaad, tenzij deze in korte tijd 'groter wordt of gaat ontsteken.
Je kunt kleine bultjes behandelen met een warmtekompres of weken in een badje met een beetje warm water. Geef het bultje wat tijd om te herstellen. Ervaar je extreme pijn, moeite met lopen en plassen, koorts of koude rillingen of wordt de bult aanzienlijk groter? Ga dan langs bij je huisarts. Je kunt de cyste bij de gynaecoloog laten verwijderen.

2. Vleeskleurige puistjes

Het is waarschijnlijk: atheroomcyste of syringoma. 'Syringoma (verstopte zweetklieren) komt niet vaak voor. Atheroomcystes (verstopte talgklieren) komt vaker voor. Dit zijn kleine, onschadelijke bultjes die ontstaan wanneer je talgklieren verstopt raken. De bultjes zijn veel kleiner dan Bartholin’s cystes en kunnen ook voorkomen in je gezicht, onder je armen, op je borst en rond je navel. De bultjes zijn niet gevoelig, maar er kunnen er wel meerdere plekken ontstaan die wat groter kunnen worden.
Probeer er zelf vanaf te blijven en ze niet uit te knijpen. Hiermee kun je namelijk de huid eromheen beschadigen en kunnen ze gaan ontsteken. Laat ze dus uit zichzelf herstellen of vraag aan je dokter of ze weggehaald kunnen worden. TIP: trek na het sporten zo snel mogelijk je zweterige outfit uit, zo help je de bultjes voorkomen.

3. Haartjes die niet weggaan na het scheren

Het is waarschijnlijk: een ingegroeide haar. Als jij je scheert of laat waxen rond je private parts, heb je vast weleens te maken gehad met een ingegroeide haar. Dit ontstaat wanneer een haar zo krult dat hij weer onder de oppervlakte van de huid gaat groeien en een bultje of ontsteking veroorzaakt.
Niet alleen scheren en waxen kan deze irritante ingroei veroorzaken, ook geparfumeerde badproducten, talkpoeder, wasverzachter, wc-doekjes, maandverband, inlegkruisjes, glijmiddel, nylon ondergoed en badkleding, kunnen ingegroeide haren veroorzaken. Kortom, genoeg factoren die jouw vagina kunnen irriteren. TIP: zorg ervoor dat je huid altijd schoon is wanneer je gaat scheren. Daarnaast kan het helpen om na het scheren of waxen goed te scrubben. 

4. Blaasjes gevuld met pus

Het is waarschijnlijk: Een vaginale steenpuist. Het klinkt niet lekker, maar geen paniek. Vaak worden steenpuisten veroorzaakt door scheren of waxen. Zo kan een onscherp mesje bijvoorbeeld al zorgen voor een steenpuist, maar ook ingegroeide haren of geïnfecteerde haarzakjes kunnen leiden tot puisten. Zorg daarom dat je je scheermesje altijd schoonmaakt. Probeer de steenpuisten niet zelf uit te knijpen: de pijn en ontsteking worden er waarschijnlijk alleen maar erger door. Daarnaast kan de infectie zich sneller verspreiden. Gebruik daarom een warmtekompres om de pijn te verzachten, draag losse kleding en los ondergoed en geef het de tijd om te helen. Is het na twee weken nog niet weg of is de puist groter dan twee of drie vingertopjes? Ga dan naar je huisarts voor de juiste behandelmethode. 

5. Stukjes huid die donkerder of lichter dan normaal zijn

Het is waarschijnlijk: Een goedaardige moedervlek. Vaginale kanker komt zelden voor, dus als je een moedervlek achtige plek rond je vagina vindt, hoef je je niet gelijk druk te maken. Het laten checken door een arts kan nooit kwaad! Goedaardige moedervlekken zijn vaak donkere of lichtere plekken op je huid, of uitstekende moedervlekken die je ook op andere delen van je lichaam kunt vinden.

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN