OP DEZE 4 MANIEREN HEEFT STRESS INVLOED OP JE VAGINA

Oh no! Stress! We hebben er allemaal wel eens last van. Stress op werk, stress van je familie of stress omdat je die ene trein moet halen. Heel vervelend natuurlijk, maar wist je dat stress ook invloed kan hebben op je vagina? Geen stress, we vertellen je er graag meer over. Sharing is caring!

1. Vaginale droogte

Voelt je vagina aan als een woestijn? Dan is het tijd om eens goed na te denken hoe het gesteld is met je stress. Langdurige stress kan namelijk invloed hebben op de hoeveelheid vocht die je vagina aanmaakt. Gelukkig is er wel een handig hulpmiddel voor dit probleempje. Lang leve glijmiddel! Een droge vagina houdt ook de PH-waarde van de vagina uit balans en dit kan leiden tot een bacteriële infectie.

2. Een laag libido

“Sorry, ik ben moe/heb hoofdpijn/heb geen zin.” Dit zijn vast geen onbekende excuses. Het is niet gek als je niet altijd zin hebt in seks, maar als je vaker geen zin hebt, kan het zijn dat je een laag libido hebt. Als je last hebt van veel stress, schiet je testosterongehalte omlaag als gevolg van de extra cortisol die je lichaam aanmaakt. Cortisol heb je juist nodig om opgewonden te raken. Koffie en alcohol zou je even kunnen skippen. Drink veel water en gun jezelf wat me-time. Maar ook sporten, lezen of zelfmasturbatie kan helpen bij het verhogen van je libido!

3. Onregelmatige of uitblijvende menstruaties

Stress maakt een rommeltje van onze hormoonhuishouding. Dit heeft helaas ook effect op je 
menstruatiecyclus. Dit is niet ernstig, maar natuurlijk wel vervelend als je zwanger wilt worden. Als je lang niet ongesteld bent geweest, ga dan even langs je huisarts voor een check.

4. Vagina schimmel

Wist je dat stress ook vaginale schimmel tot gevolg kan hebben? Stress heeft namelijk een negatieve invloed op je immuunsysteem en dus ook op het gevoelige ecosysteem van je vagina (ofwel de vaginale flora). Ontdekken of jouw symptomen horen bij vaginale schimmel? Doe hier de symptomenchecker!

Een wijze les: denk ook even aan je vagina als je je ergens druk over maakt. Dus stop met stressen en relax!

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN