ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN
VAGINALE INFECTIE

Als vrouw krijg je helaas weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie of een bacteriële vaginose. Dat klinkt vervelend, maar het is gelukkig niet ernstig! Wij zetten de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje, zodat je goed ingelezen bent én weet dat er een oplossing voor is.  

Schimmels en gisten

Een schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, wordt veroorzaakt door bepaalde schimmelsoorten of overmatige groei van gist ‘down under’. De meest herkenbare symptomen zijn: jeuk in en rondom de vagina, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding. Drie op de vier vrouwen heeft hier weleens last van, dus weet dat je absoluut niet raar bent. Praat er ook eens over met vriendinnen! 

Bacteriën

Bacteriële vaginose komt door een disbalans van bacteriën en schimmels die altijd al in je vagina aanwezig zijn. De ‘slechte’ bacteriën overheersen en dat veroorzaakt een sterke, onaangename geur en meer of juist afwijkende afscheiding. 

Dit is het verschil

De klachten van deze vaginale infecties lijken veel op elkaar. Je hebt vaak afwijkende afscheiding, en je kan veel jeuk ervaren daar beneden. Super irritant! 
Het belangrijkste verschil tussen de twee is de geur. De vervelende, vislucht is vaak een nare bijkomstigheid van bacteriële vaginose. 

Waarom krijgen we dit?

Er zijn verschillende oorzaken. Je menstruatie, het gebruik van antibiotica of door het wassen met zeep down under (doe dit niet), je verstoord namelijk de hele boel. En er is meer, je vagina kan ook in de war raken door sperma. Ongelooflijk, maar waar. 

Check check dubbelcheck

Wil je weten of jouw symptomen wijzen op een vaginale schimmelinfectie?
Ga dan naar de online symptomenchecker.

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN