JOUW VAGINALE AFSCHEIDING KENT GEEN GEHEIMEN

Een goedje in veel verschillende geuren en kleuren: vaginale afscheiding! Iedere keer dat jij je ondergoed omlaag trek, kun je opnieuw voor verrassingen komen te staan. Maar waar komt dit verschil toch vandaan? Daar vertellen wij je graag meer over! Wist jij bijvoorbeeld dat in elke fase van je cyclus invloed heeft op de de structuur en kleur van je afscheiding? Wij duiken in je broekje en nemen je mee in de wondere wereld van de afscheiding. En geloof ons, hierna kent dit (witte / gele / doorzichtige) goedje geen geheimen meer voor je.

Niet voor niets nat 

Vrouwen voelen zich vaak onzeker door vaginale afscheiding, maar onderschat nooit de functie van dit wit-gele goedje! Vaginale afscheiding hoort bij een gezond functionerend lichaam. Het wordt geproduceerd door de vaginawand en baarmoederhals en voert bacteriën af om vaginale infectie te voorkomen. Daarnaast heb je slijm nodig voor het tegenhouden en doorlaten van sperma. Zo maakt je lichaam zich iedere maand klaar om bevrucht te worden. Handig toch?!

Een taai begin

Het vaginale slijm verandert gedurende je cyclus. Dit komt door het follikel stimulerend hormoon, luteinisierend hormoon en oestrogeen. In de eerste week na je menstruatie is je slijm taai en dik (en dit heeft een functie)! Op deze manier word je baarmoedermond namelijk goed afgesloten en krijgen bacteriën geen kans om binnen te komen.

Soepele eisprong

Vlak voor je ovulatie word je afscheiding doorzichtig en elastisch. Meer details? Houd het tussen je vinger en je kunt er draden van trekken! In deze periode van je cyclus heb je de meeste afscheiding wat er soms zelf uit kan vloeien. Een natte onderbroek? Dan weet jij dat je je in de meest vruchtbare periode bevindt! Door dit vloeibare slijm kunnen zaadcellen er makkelijk doorheen komen. FUN FACT: Wist je dat vrouwen in deze periode vaak het aantrekkelijkst worden bevonden? Dat heeft de natuur heel goed uitgekiend!

Stug einde 

Na deze vruchtbare periode wordt het slijm weer ondoorzichtig. Het is minder elastische en kan zelfs wat korrelig zijn. Vlak voor je ongesteld wordt, heb je meestal geen afscheiding en kan je vagina droog aanvoelen. Niks te zien in je ondergoed. Houd je tampons of maandverband in de aanslag!

Ga op onderzoek uit

Benieuwd in welke fase van de cyclus je bevindt? Ga gerust op onderzoek uit! Steek twee vingers in je vagina en haal ze langs je baarmoedermond. Breng je vingers tegen elkaar en schep het slijm naar buiten. Deze methode is redelijk betrouwbaar (maar nooit 100% waterdicht). Het vergt enige oefening en je moet het dagelijks controleren om het verschil te herkennen.

Andere factoren

Daarnaast zijn er nog andere factoren die het slijm kunnen beïnvloeden, zoals een soa, stress, zwangerschap, een vaginale schimmel of bacteriële vaginose. En wees gewaarschuwd! Deze methode is absoluut niet bedoeld als anticonceptiemiddel, hoogstens of je voldoende tampons in huis hebt gehaald voor de (grote) rode dag!

Hier kun je testen of je last hebt van een vaginale schimmel.
 

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN