GEURTJES, DIT ZEGGEN ZE OVER JE VAGINA!

Van vislucht tot ammoniak, van muffig tot metaal. Dat onze vagina niet altijd naar bloemetjes ruikt, dat weten we allemaal. Maar wat zeggen deze geurtjes precies, waar komt het vandaan en is het erg? Wij geven in geuren en kleuren antwoord op al deze vragen.

Natuurlijke aroma’s

Van nature heeft de vagina een milde geur. De zuurtegraad van je vagina helpt bacteriën en virussen buiten de deur te houden. Dit betekent dat je vagina altijd een beetje ruikt, niks om je zorgen over te maken dus!

Daar zit een luchtje aan 

Maar een hele sterke geur of afwijkende afscheiding, kunnen de symptomen van Bacteriële Vaginose zijn. Bij Bacteriële Vaginose is het evenwicht tussen verschillende soorten bacteriën in de vagina verstoord. Zo zijn er meer bacteriën aanwezig van (een of meer) bacteriënsoorten die in de vagina thuishoren. Daarnaast is het aantal melkzuurbacteriën verminderd, waardoor je afscheiding anders eruit ziet en intenser kan ruiken.

Zo herken je het

Bacteriële Vaginose klinkt eng, maar komt vaak voor en is gemakkelijk te behandelen. Wist je dat 1 op de 3 vrouwen last heeft van Bacteriële Vaginose tijdens haar vruchtbare periode (18-25 jaar)? Je kunt het eenvoudig herkennen aan de volgende symptomen: visachtige, onaangename lucht, waterige, melkachtige afscheiding, grijze, witte afscheiding, soms jeuk of pijn bij het plassen.

Opgelucht ademhalen

De mogelijke oorzaken van Bacteriële Vaginose zijn: ongesteldheid, antibiotica, wassen met zeep, spiraaltje of sperma. Bacteriële Vaginose is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Door geurtjes kun je je ongemakkelijk of onzeker voelen.

Luister naar je lichaam

Maar er zijn meer oorzaken die onaangename luchtjes kunnen veroorzaken. Denk aan: je menstruatiecyclus, hormonen, stress, sport of zweet, soa’s en voeding. Je lichaam is slim. Negeer het dus niet wanneer je vagina je iets probeert te vertellen!

Wil jij erachter komen of je Bacteriële Vaginose hebt? Doe hier de test!
 

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN