7 DINGEN WAARVOOR JE VAGINA ALLERGISCH KAN ZIJN

Help, is mijn vagina allergisch? Jeuk, vlekken, opgezwollen huid, wondjes en ontstekingen. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van een allergische reactie. En daar zit je nou net niet op te wachten. Daarom hebben wij een handig lijstje met 7 dingen waarvoor je vagina allergisch kan zijn. Houd pen en papier in de aanslag!

1. Vies ondergoed

Iedere dag een schone onderbroek aan? Ja duh! Maar soms heb je nou eenmaal last van een zwetend kruis, want ook daar kun je transpireren. Als je te lang met een zwetende slip blijft rondlopen, geef je bacteriën en vuil de kans om zich te vermenigvuldigen. Het resultaat: vieze geurtjes en wellicht een vaginale infectie.
Tip: Probeer je vulva en schaamlippen tussendoor eens te wassen met lauw water, even goed droogmaken en draag een nieuwe, schone onderboroek. Zo komt je vagina de dag wel door!

2. Wassen met zeep

Dat is echt een dikke vette no go! Handen wassen met zeep ja, maar down under is zeep echt niet nodig. De Vagina heeft namelijk een zelfreinigend vermogen: ook wel je vaginale flora genoemd. Door te wassen met zeep verwijder je ook alle goede bacteriën in je vagina en verstoor je het natuurlijk evenwicht. Gewoon je schaamlippen wassen met een beetje lauw water en je vajayay is helemaal oké.

3. Parfum

Eau so fresh! - said no one ever - over de vagina. Maar iedere vagina is anders en iedere vagina ruikt ook anders. Dat moet je lekker zo laten! Ga dus niet met deodorant of een parfum in je onderbroek sprayen om zo de vieze luchtjes te maskeren. Die producten kunnen tot veel irritatie zorgen.

In wasmiddel zit zeep én parfum! Het zal je dus niet verbazen dat veel vagina's jeuk krijgen van wasmiddel waar een luchtje aan zit! Gelukkig zijn er ook wasmiddelen zonder irriterende stoffen, speciaal ontworpen voor mensen met een gevoelige huid of allergie. Kies dus voor milde, ongeparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters.

4. Skinny jeans

Strak in het pak? Fashionable, ja! Maar liever niet. Het dragen van skinny jeans, biker broekjes of andere strakke outfits is geen geen goed idee voor daar benee! Die zone moet kunnen ademen, zodat er geen ophoping van zweet en bacteriën kan ontstaan. Gelukkig zijn flared jeans en oversized broeken tegenwoordig weer hélemaal in!

5. Sperma

Helaas zijn er pechvogels die echt allergisch kunnen zijn voor sperma. Dit heet ook wel spermaplasma-allergie of SPA en geeft vaak ernstige jeuk en zwelling nadat er contact is geweest met sperma. Herkenbaar? Ga langs je huisarts voor advies.

6. Condooms

'Ik vrij veilig, of ik vrij niet'. Wie kent deze slogan nog? Veilige seks is erg belangrijk, maar er zijn mensen die allergisch kunnen zijn voor (latex) condooms, Erg vervelend! Bij de dokter kun je testen of het daadwerkelijk zo is. Gelukkig zijn er ook latexvrije condooms, waardoor je niet stil hoeft te blijven zitten.

7. Suiker

Dat suiker niet goed voor de lijn is weten we allemaal. Maar jouw vagina gaat ook beter op suikervrije producten! Uit onderzoek is gebleken dat geraffineerde suikers, bijvoorbeeld in snoep ne koolzuurhoudende dranken, bacteriën bevatten die niet goed voor je zijn. Deze kunnen het evenwicht tussen bacteriën in je lichaam verstoren en zo ook de balans in je vagina. Dus easy with the candy!

DOE DE TEST

Een hoop dingen waar je op kunt letten, maar hoe weet je nou jouw onschuldig is of je toch last hebt van een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose? Hier vind je een online symptomenchecker en leer jouw symptomen herkennen!

VOLG ONS OP INSTAGRAM @VAGINAACADEMIE 

VOLGEN